Dünya Emekçi Kadınlar Günü 8 Mart, 2021 yılında bugün ne anlama geliyor?
Elbette, insanlığın Asya Çağı’yla ileri atılımlar yaptığı günümüzde, 8 Mart bize yeni sorumluluklar yüklüyor, önümüze yeni görevler koyuyor. Bu açıdan 8 Mart her yıl bütün insanlığa yapılan bir toplumsal vicdan çağrısıdır.
Bu evrensel gün her şeyden önce bir ayrıştırma, kendi emeğine yabancılaşma değil, toplumsal mücadele içinde birleşme, üretme ve Vatan Savaşı sürecinde bütünleşme günüdür. Çünkü hiçbir hareket toplumdan soyutlanarak başarıya ulaşamaz.
O nedenle 8 Mart, bir anma-kutlama günü olmanın ötesinde, daha gerçekçi anlamlar taşıyor. Bugünün mücadelesi içinde bizlere görevlerimizi hatırlatıyor. Her 8 Mart’ta irademizi tazeliyor, güçleniyoruz. Görevimiz, geçmişi sadece onurlandırmak değil, bugünü de anlamlı kılmaktır.
Burada Cumhuriyet devrimimizin öne aldığı Üç Devrim Yasası’nın kazanımlarının bilincinde olduğumuzu belirtmek isteriz. 3 Mart 1924’te kabul edilen Türk Aydınlanma Devrimi’nin üç temel yasası gereği, Halifelik kaldırıldı, Tevhidi Tedrisat (Eğitimin Birliği) getirildi, Şeriye ve Evkaf Bakanlığı kaldırıldı.
Görevlerimizin bilincine yeniden yükseliyoruz: Bugünkü görevimiz, bütün varlığımızla Türkiye’nin bütünlüğünü savunmak ve halkımızın üretim devrimine katkı yapmaktır. Sayfamızda bunun öncü eylemlerini size sunmaya devam ediyoruz. Diyarbakır Anneleri ve kadın girişimciler, kadın üretici birlikleri bunun en güzel örnekleridir.
Zorlu bir mücadele sürecindeyiz. Vatanımıza kara kefen biçenlerin heveslerini kursaklarında bırakmak ahdimizdir. Ayrıca kadın atalardan edindiğimiz bir beceridir bu. O atalar ki, kadının ve erkeğin ortak zekâsının, ortak gücünün bütünlüğü içinde başı dik zaferler kazandılar, biz de kazanacağız.
BİNDALLI yayına başladığından bu yana, geçmişin deneyimlerinden beslenen birikimli kadrosuyla, yukarıdaki ilkeler doğrultusunda yoluna devam ediyor. Bu deneyler içinde Kadınlar Dünyası* dergimizin özel bir yeri var. Denilebilir ki, BİNDALLI 8 Mart ruhunu, Vatan Savaşı gerçeğimiz içinde her gün yeniden üreterek işe koyuluyor.
Kadının milli üretim ekonomisine katılımına, sorunlarını toplumsal mücadele temelinde çözen öncelikle kadın merkezli olaylara, görüşlere, anlayışlara, kültüre, sanata ve sanatçıya, siyasete ve siyasetçi kadına, bilimsel konulara ve bilim kadınına yer vermeyi sürdüreceğiz.
8 Mart’ın insanlık çağrısına kulak veriyoruz: Umudu, yerli ve milli üretimi, hakça ve kardeşçe bölüşümü, güç birliğini ve paylaşmayı sayfamıza taşıyacağız. Bu inançla Diyarbakır- Hakkari-Van Annelerini, Emekçi Kadını, Girişimci Kadını, Çiftçi Kadını, yaratıcı büyük cevheri, Anadolu’nun güneşi asil Türk Kadınını selâmlıyoruz. Başımız dik, umudumuz tam, cesaretimiz yüksek, yolumuz açık.
*Kadınlar Dünyası, ilk kez Balkan Savaşları sonrasında 4 Nisan 1913 tarihinde yayın hayatına başlayan ve 1921’e kadar yayında kalan, yıllar sonra 1999-2002 yılları arasında gazeteci, yazar Işık Soner’in (1944- 2009) yönetmenliğinde yeniden yayınlanan haftalık kadın dergisi.